Je huis verduurzamen is altijd een goed idee. Als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont, moet je vaak wel rekening houden met speciale regels. Tim en Renske gingen de uitdaging aan en pakten hun woning in het Agnetapark van vloer tot dak aan.
Hoe is het balletje gaan rollen?
“Twee jaar geleden kochten we onze woning in het Agnetapark. We wisten toen al meteen dat we wilden verduurzamen. Vanwege het milieu, maar ook om onze energiekosten omlaag te brengen. In de meeste ramen zat nog enkel glas. Het voelde kil en het tochtte in huis. We willen graag nog jaren fijn in dit huis kunnen wonen, daarom moesten we wel gaan isoleren.”
Wat is er zo bijzonder aan dit huis?
“Ons huis maakt deel uit van het Agnetapark: de eerste tuinwijk van Nederland. Jacques van Marken heeft de buurt in de negentiende eeuw laten bouwen voor de arbeiders van zijn gistfabriek. Hier konden zij met hun gezin in het groen wonen. Heel vooruitstrevend voor die tijd! Vanwege dat unieke karakter is het Agnetapark een beschermd stadsgezicht.”
Met welke regels kregen jullie te maken?
“Er is een dik boekwerk met algemene regels voor monumenten. Daarnaast zijn er ook bijzondere regels voor het Agnetapark. De huizen zijn gebouwd in een specifieke stijl. Daarom mag je bijvoorbeeld niet zomaar je kozijnen of dak aanpassen. De uitstraling moet hetzelfde blijven, maar ook binnen moet de indeling herkenbaar blijven.”
Zagen jullie door de bomen het bos nog wel?
“We hebben ons eerst flink vastgebeten in de regels. Voor welke aanpassingen is een vergunning nodig? En voor welke een ambtelijke toetsing? In dat tweede geval dien je een voorstel in bij de gemeente. We hebben heel veel gehad aan het overleg met de monumentenadviseurs van de gemeente. Zij kijken mee wat er kan, wat er niet kan – en waar je verder nog op moet letten.”
Wat hebben jullie uiteindelijk allemaal aangepakt?
“We hebben de vloeren, de binnenmuren, het dak en de ramen geïsoleerd. We hebben bíjna alles zelf gedaan. Alles bij elkaar zijn we een half jaar bezig geweest. Gelukkig konden we nog een tijdje in ons oude huis wonen, want het was binnen een enorme rommel.”
‘Wij zijn nu het eerste huis in het Agnetapark dat van het gas af is.’
Wat waren de belangrijkste dingen waar je op moest letten?
“Als je gaat isoleren is het belangrijk dat je geen vochtproblemen in de hand werkt. Een goed geïsoleerd heeft weinig natuurlijke ventilatie – in de vorm van tocht – en je wilt niet dat dat het vocht in de muur gaat zitten. Dan krijg je schimmel en gaat het monument stuk. Goed ventileren is daarom belangrijk. Bovendien hebben we sensoren die de luchtvochtigheid in de gaten houden.”
En hoe wonen jullie nu?
“Het is véél fijner wonen. Ook in de winter is het comfortabel warm. Doordat ons huis nu zo zuinig is, konden we een warmtepomp nemen en onze gasaansluiting laten weghalen. Bovenop de energiekosten die we toch al besparen, scheelt dat toch weer 200 euro per jaar Mensen zeiden wel eens tegen ons dat je een monument bijna niet aardgasvrij kunt krijgen vanwege de vele regels. Wij zijn daar misschien wat eigenwijs in geweest. We zijn nu het eerste huis in het Agnetapark dat van het gas af is.”
Heb je een tip voor andere mensen die willen verduurzamen?
“In het Warmteplan lees je wat de plannen zijn voor het duurzaam verwarmen van jouw wijk. Je kunt daar ook zien of je eventueel kunt aanhaken op bestaande plannen, zoals een warmtenet. Onze wijk was gemarkeerd als ‘all electric’, dus voor ons was een warmtepomp ook op de langere termijn de juiste keuze.”
Wat wil je meegeven aan andere monumenteigenaren?
“Als je wil verduurzamen, bijt je erin vast. Het is veel werk, zeker als je het zelf gaat doen. Maar het werpt echt zijn vruchten af. Blijf goed communiceren met de gemeente over wat je van plan bent. De monumentenadviseurs denken met je mee. Daardoor kan er vaak veel meer dan je denkt!”
Tips voor monumenteigenaren
Woon je in een monument of beschermd stadsgezicht? En wil je verduurzamen? In de Uitvoeringsrichtlijnen Monumenten Delft lees je meer over wat er mogelijk is. Neem voor advies contact op met de monumentenadviseurs van gemeente Delft.