Michiel Brouwer woont met zijn gezin én drie andere families in een verbouwde stadsboerderij in hartje Delft. De bewoners delen niet alleen een auto en tuin, maar hebben ook hun warmtevoorziening samen geregeld. Zeven jaar geleden kozen zij voor een hybride warmtepomp.
Hoe hebben jullie deze plek gevonden?
“We waren met zijn vijven op zoek naar een plek om samen te wonen. Elk in een eigen huis, maar we wilden ook ruimtes met elkaar delen. Sommigen van ons dachten aan een boerderij. Anderen woonden juist liever in de binnenstad. Toen kwamen we deze stadsboerderij tegen en bleek: het kan óók allebei.”
Een monumentale boerderij: daar moest vast een hoop aan gebeuren?
“Dat klopt! Het woonhuis aan de straatkant stond er al, maar de koeienstallen erachter waren behoorlijk vervallen. Het pand was ook eigenlijk te groot voor ons. Daarom zijn we op zoek gegaan naar extra mensen die zich bij onze woongroep wilden aansluiten. We hebben het pand helemaal verbouwd, zodat we in totaal vier woningen konden maken. Daarnaast hebben we een gemeenschappelijke tuin, huiskamer, keuken en logeerkamer. Inmiddels zijn er partners en kinderen bij gekomen en nu wonen we hier met zijn vijftienen.”
Welke rol speelt duurzaamheid voor jullie?
“Dat is een belangrijk onderdeel van hoe we hier met elkaar willen wonen. We proberen op allerlei manieren duurzaam te doen. Zo delen we al jaren een auto met elkaar. Regenwater vangen we op en gebruiken we in de tuin. En we houden de tuin bewust een beetje rommelig, zodat het een fijne plek is voor egels en andere beestjes.”
Als volgende stap besloten jullie duurzaam te gaan verwarmen. Vertel!
“We hadden eerst drie cv-ketels. Toen die in 2015 vervangen moesten worden, gingen we op zoek naar een duurzame oplossing. Na wat onderzoek kwamen we uit op een hybride systeem. We hebben nu drie warmtepompen, die samenwerken met de cv-ketels om de woningen te verwarmen.”
‘Per cv-ketel besparen we bijna 700 euro per jaar’
Hoe werkt zo’n hybride warmtepomp?
“Het is eigenlijk een extra apparaat dat naast je cv-ketel komt te hangen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om lucht van buiten te verwarmen. Daarmee kun je je huis verwarmen. De cv-ketel zorgt nog steeds voor warm water, bijvoorbeeld voor de douche. En ook op koude dagen verwarmt de cv-ketel bij. Helemaal gasloos is het dus niet, maar je gebruikt veel minder gas.”
Was dat terug te zien op jullie energierekening?
“Zeker! Het is een investering, maar per jaar gebruiken we nu gemiddeld 60 procent minder gas om ons huis te verwarmen. Dat is een gemiddelde, want het ene jaar is het kouder dan het andere. We gebruiken iets meer stroom, maar dat is goedkoper dan gas. Per cv-ketel besparen we bijna 700 euro per jaar. De leverancier had destijds beloofd dat we de warmtepompen in zeven jaar zouden terugverdienen. En dat is gelukt: in 6.8 jaar om precies te zijn.”
Jullie vormen samen een woonvereniging. Is het dan het lastiger om keuzes te maken over verduurzaming?
“Dat valt mee. Onze woonvereniging werkt een beetje zoals een VVE. We overleggen veel en moeten natuurlijk overeenstemming met elkaar krijgen. Maar er zijn ook voordelen: wij kunnen er met zijn achten over nadenken en dingen uitzoeken. Ook sparen we samen voor grotere uitgaven aan het huis, waardoor we de warmtepompen konden bekostigen.”
Waar moet je rekening mee houden als je een warmtepomp neemt?
“Je moet er natuurlijk plek voor hebben. Meestal komt de binnenunit op de plek te staan waar je cv-ketel al hangt. De buitenunit van de warmtepomp komt buiten, maar wel in de buurt van het binnendeel. Wij hebben twee buitenunits op het dak staan en één aan de zijkant van het huis. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de buitenunits geluid maken als ze aan staan. Je wilt natuurlijk niet dat de buren daar last van hebben.”
‘Tip: een warmtepomp maakt geluid, dus bespreek je plannen met de buren’
Hoe hebben jullie dat aangepakt?
“We hebben vooraf goed naar de eigenschappen van de warmtepomp gekeken. Daaraan zie je hoeveel geluid het apparaat maakt en kun je berekenen wat de geluidsbelasting op de gevel van de buren is. Op die manier konden we een goede plek voor de buitenunit kiezen, waar hij geen overlast geeft. Het scheelt dat onze warmtepomp alleen verwarmt. Hij staat alleen aan in de winter. Ga je er ook mee koelen – of kies je voor een airco – dan hebben de buren er meer last van. In de zomer zit je toch vaker buiten of zet je de ramen open.”
Wat is de volgende stap?
“Het liefst willen we helemaal van het gas af. We hebben gekeken naar een all-electric warmtepomp, maar die maakt meer geluid. Dat zou betekenen dat er teveel geluid op de erfafscheiding komt. We zouden dan een andere plek voor de buitenunit moeten kiezen of voor een geluidsreducerende kast. Ook onderzoeken we nu of we een zonneboiler op het dak kunnen zetten, zodat we ons douchewater duurzaam kunnen verwarmen.”
Heb je een tip voor andere Delftenaren die een warmtepomp overwegen?
“Het is een eenvoudige ingreep, die relatief weinig ruimte inneemt. Kijk wel even goed waar de buitenunit van de warmtepomp kan staan. En bespreek je plannen met de buren, als de warmtepomp vlakbij je erfgrens komt te staan. Gelukkig komen er tegenwoordig steeds kleinere en stillere apparaten op de markt. Daarmee wordt het steeds makkelijker om voor een warmtepomp te kiezen.”