Delftse Klimaatweek: Waar droom jij van?

19.30 tot 22.00 uur

Delftse Klimaatcoalitie / 015Duurzaam / TOP Delft
KD-Lab, Schieweg 15A

Goed klimaatbeleid is voor velen een bron van hoop en inspiratie. Als we nu stappen zetten dan geeft dat volgende generaties een flinke steun in de rug. Maar waar te beginnen? Een avond over mitigatie, adaptatie en activatie met Tim Vermeend, Marjolijn Haasnoot en Samira Ibrahim. Ook jongeren en studenten zijn van harte welkom!

In samenwerking met de Delftse Klimaatcoalitie organiseren TOPdelft en 015Duurzaam een avond over het klimaat. Klimaatbeleid is schaken op verschillende borden tegelijk. Lokaal en mondiaal. Met een rol voor markt en overheid. En met individuele keuzes en verantwoordelijkheden. Waar staan we nu eigenlijk met ons klimaatbeleid, mondiaal maar ook op de Delftse schaal? De gevolgen van de opwarming zijn al waarneembaar: een stijgende zeespiegel, droogte en vaker voorkomende hittegolven en extremere buien. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de nabije toekomst? Hoe zullen we over 5, 25 of 100 jaar de gevolgen van klimaatverandering ervaren? Hier in Delft, in Zuid-Holland, langs de kust? Hoe kan en moet zich de stad aanpassen om leefbaar te blijven? Wat kunnen we zelf doen, wat moet er echt nationaal of internationaal worden opgepakt? En wat is nodig om Parijs nog te halen?

‘De stad van de toekomst: ’s winters warm, ‘s zomers koel’
meisje op laarzen in een grote plas op straat.

Stortbui Leonard Bramerstraat, Delft. Foto: Jan Kadijk

Drie perspectieven

Tijdens deze avond onderzoeken we vanuit drie perspectieven de stand van het klimaatbeleid in Delft. Daarbij willen we de toekomst positief benaderen, met handvatten en een optimistische blik op wat we gezamenlijk kunnen bereiken.

  • Mitigatie: hoe beperken we de CO2 uitstoot? bijvoorbeeld met houtbouw. Tim Vermeend (Creative Director of Urban Climate Architects) vertelt over de CO2-impact van The Urban Woods, de woontoren in hout die nu in aanbouw is in de Bomenwijk Delft.
  • Adaptatie: het klimaat verandert al, en dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld zeespiegelstijging. Hoe reageren we daar op? Marjolijn Haasnoot (Professor climate change adaptation and water management Utrecht University, Deltares, Wetenschappelijke Klimaatraad) schetst vier manieren om te reageren op de zeespiegelstijging.
  • Activatie: Overheden formuleren klimaatbeleid. Maar wat kunnen we zelf doen? En kan iedereen eigenlijk wel meedoen aan die beweging naar duurzaamheid? Samira I. Ibrahim (Onderzoeker Climate Risks and Climate Adaptation bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en theoloog) breekt in haar bijdrage een lans voor klimaatrechtvaardigheid en inclusief klimaatbeleid.

De sprekers schetsen de duurzaamheidsuitdagingen vanuit verschillende perspectieven. In het gesprek willen we verkennen welke stappen we zelf kunnen nemen. Daarnaast bieden we ruimte voor ontmoeting en het delen van ideeën en initiatieven, zodat we gezamenlijk sterker staan in onze missie voor een duurzamere toekomst.

Samen werken

Laten we samen werken aan positieve verandering en ontdekken hoe we als gemeenschap kunnen bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen, vragen te stellen en bij te dragen aan een hoopvolle en actiegerichte avond. De avond wordt gemodereerd door Claudia Hofemann (015Duurzaam) en Jan Kadijk (TOPdelft).

Praktische informatie

  • De inloop is vanaf 19:30 uur
  • Het programma start om 20:00 uur.
  • Na de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.
  • De locatie is goed per fiets bereikbaar, 10 minuten lopen vanaf NS station Delft Campus en parkeren is gratis.

Voor wie?

Alle inwoners van Delft. Ook jongeren en studenten zijn van harte welkom!

Aanmelden

Deze activiteit is gratis. Aanmelden kan via 015 Duurzaam.

Delftse Klimaatcoalitie, 015 Duurzaam en TOP Delft organiseren deze activiteit.